Dengang Virklund hed Wircklongh
- Forfatter: Erik Andreassen
- Udgivelsesdato: 10-10-2024
- ISBN: 9788771534528
- Sideantal: 415
- Format: 170x240 mm
- Indbinding: Softcover
- Pris: 298,-
Beskrivelse
- en fortælling fra middelalderen
En bog om landsbyliv og menneskeskæbner i en landsby i 1300-tallet og om kontakten til omverdenen. Det var i Virklund, Laust og Bodil, Asger og Kristina samt grovsmeden Tor levede deres liv.
Fortællingen starter i den kongeløse tid og slutter med et bud på, hvordan det allerførste Silkeborg blev grundlagt.
Den politiske udvikling i Danmark, med personer som Grev Gerhard, Valdemar Atterdag, Stig Andersen, Niels Bugge og Niels Ebbesen, er en del af fortællingen.
Historien bygger desuden på den viden, vi har om lokalsamfundet: Virklund havde en hovedgård, som ridder Anders Uffesen i år 1391 skødede til biskoppen i Aarhus, sammen med Heegaard i Them. Anders Uffesen var nevø til Valdemar Atterdags marsk, Stig Andersen.
I år 2000 udførte Nationalmuseets Marinarkæologiske Undersøgelser i samarbejde med Museum Silkeborg en arkæologisk undersøgelse af pælene fra et stolpebygget fæstningsanlæg i Thorsø. De blev dateret til år 1333 eller deromkring. Der blev også fundet en bjælke fra tiden omkring 1209.
Nord for Thorsø, i Vesterskoven, kan man stadig finde slagger fra jernudvinding og finde små gravhøje, som endnu ikke er udgravet.
Ifølge sagnet var det en præst fra Linå, der prædikede i Virklunds middelalderkirke.
I 2024 afsluttede Museum Silkeborg en udgravning af middelalderkirkegården i Virklund Her fandt man frem til kirkens grundplan samt omkring 450 gravsteder. I to af gravene fandt man blyamuletter af en type, der ikke tidligere er blevet fundet i indviet jord.
Allerede omkring 1964 blev der udgravet et skelet med hul i kraniet, sandsynligvis efter sværdslag. Den afhuggede flis var derefter forsøgt påsat igen.