At rejse i det nordlige Nordamerika

At rejse i det nordlige Nordamerika

  • Forfatter: Peter K. A. Jensen
  • Udgivelsesdato: 13-05-2024
  • ISBN: 9788771534498
  • Sideantal: 242
  • Format: 155 x 230 mm
  • Indbinding: Softcover
  • Pris: 198,-

Køb bogen her


Beskrivelse

Natur, mennesker og historie

Højt mod nord på det nordamerikanske kontinent findes et enormt, næsten tomt, råt og koldt landområde. Det canadiske nord er næsten mennesketomt, et vindue ind i det uendelige. Dette enorme område udgør 3,9 millioner km2 (ca. 90 gange Danmarks areal). I en verden, der så åbenbart er domineret af mennesket, er denne del af planeten for 80% vedkommende ødemark, hvor mennesket konkurrerer næsten på lige fod med andre levende organismer om livets opretholdelse. Dette sted er Canadas høje nord og udgøres af landets tre nordlige territorier, Yukon, Nordvest territoriet og Nunavut. Nogle dele af det nordlige Canada er ubegribelig barsk, nøgen og træløs, hvor den permanent frosne tundra dominerer over den subarktiske skov. Det er stedet, hvor bjerge, gletsjere, enorme søer og rivende floder former landskabet. Dyrelivet er mangfoldigt og studeres bedst i den korte, men lyse sommer.

En kombination af isolation, et barsk klima og en viden om at leve i et område af uberørt ødemark har ført menneskene i det nordlige Canada til at tænke om sig selv som blot ”northerners”. Dette gælder også naboområdet Alaska. Alle, der kommer et hvilket som helst andet sted fra, betragtes som ”outsiders”.

Jeg har besøgt det nordlige Canada og Alaska i flere omgange og har gennemkørt næsten alle de veje, der findes i området. Jeg har desuden besøgt adskillige at de små og lidt større bygder i arktisk Canada, der kun er tilgængelig med fly. Hovedmotivet for at skrive denne lille bog er i overensstemmelse hermed at beskrive, hvordan det er at rejse i denne vildmark med fokus på naturen og dyrelivet, men også på de mennesker, der er født og lever i ødemarken. 


Del med dine venner

bubble