Livets betingelser

Livets betingelser

  • Forfatter: Kirsten Traberg
  • Udgivelsesdato: 13-10-2017
  • ISBN: 9788771531947
  • Sideantal: 296
  • Format: 148 x 210 mm
  • Indbinding: Softcover
  • Pris: 250 kr.

Køb bogen her


Beskrivelse

Håbet er drivkraften bag et hvert menneske

Jeg hedder Kirsten, jeg er 31 år og har diagnosen paranoid skizofreni – og jeg er ”En af os”-ambassadør. Jeg har skrevet bogen ”Livets betingelser”. Bogen handler om mit liv med en psykiatrisk sygdom. Jeg fortæller blandt andet om, hvordan jeg i skolen kæmpede med grov mobning og usikker identitetsfølelse. Hvordan sygdommen kom, da jeg var i 16-årsalderen, og hvordan jeg tog min uddannelse, selvom jeg var psykotisk og blev mere og mere syg. 

Jeg skrev denne bog igennem mange af mine indlæggelser og derfor kommer jeg helt tæt på, hvilke følelser jeg havde, samt hvordan stemmerne brød mig ned bid for bid. Men jeg fortæller også om det at komme sig oven på så hård en sygdom, og hvor langt jeg er kommet i dag. Mit budskab er, at håbet er drivkraften bag et hvert menneske, og med den rette hjælp kan mange komme sig.

Bogen er skrevet med henblik på refleksion for de pårørende samt de mennesker, der selv er ramt af en psykisk lidelse. Jeg har gjort mine erfaringer, og jeg håber, de kan være inspiration til, hvordan man sætter gang i en recovery-proces. 

Jeg er ”En af os”-ambassadør, fordi det er vigtigt for mig at skabe større åbenhed omkring psykiske lidelser – og for dem, der er berørt heraf. Åbner vi aldrig op, skaber vi blot et tabu, og det er det, ”En af os”-landsindsatsen handler om. Vi er nødt til åbne op, og jeg har i min bog valgt at være ærlig. 

 

ANMELDELSER:

Af Sara Agerbo

En meget personlig og til tider rørende fortælling, om hvordan et liv kan udforme sig. Om de ting og de personer vi møder, samt hvilke tanker og følelser disse sætter i gang. Det er en grundig fortælling om en lille pige, der vokser op i en socialt prøvet familie, og hvordan hun forsøger at finde sig selv, i et liv fyldt med mobning, komplicerede familie fighter og de tidlige tegn på homoseksualitet. Men også hvordan hun finder en vej ind i et liv, hvor hun er centrum og hvor hun finder mening i sin tilværelse. 

Bogen har en skiftende rytme, og den kronologiske fortælling bliver afbrudt af dagbogscitater fra forskellige indlæggelser. En virkelig spændende måde, at lege med sin egen personlige fortælling, og det gør historien mere poetisk, måske pga. den måde dagbogen er skrevet på.

Jeg kan godt lide nogle af kapitlerne bliver små bidder af en større historie som man kan tag lidt af hver gang. Så kommer der en lille del af et liv, som man kan fordybe sig i. Denne opstilling af kapitlerne fungere rigtig godt. Det er nemt at gå til, og meget let at forholde sig til, når der f.eks. er et kapitel der hedder: Mors/fars opvækst, Tidlig barndom, Psykiatrisk afdeling, Livstilshøjskolen Gudum osv. Det giver et dejligt overblik i den kronologiske fortælling, og samtidig bliver de flettet godt sammen som man kommer ind i historien. 

Der bliver lagt dejligt meget vægt på de gode ting til sidst i bogen, dem som gav skub i den rigtige retning, og de forløb, mennesker og beskæftigelser der giver mening for dig. Det er meget inspirerende og motiverende. Måske især hvis man sidder og ikke ved hvad Recovery er eller hvad et MB-forløb indeholder. 

Jeg tror flere ville kunne genkende sig selv i din historie og der er mange små temaer som er nærværende, og som lang tid fremover vil være relevante.

  

Af Kristina Young

Sikke en fantastisk bog du har fået skrevet. Jeg synes der er en meget god rød tråd igennem bogen og man kan let forstå dit forløb og de ting du har været igennem. Det fungerer rigtig godt at du veksler mellem at skrive i datid (hvor du ser tilbage på dit liv, din barndom og dit forløb) og dagbogsteksterne. Det understreger dit svære forløb og de følelser du har siddet med "dengang".

Da jeg læste bogen tænkte jeg "hold da op, det er vildt hun ikke har givet op" og så kigger man på teksten under titlen og bliver klar over at du hele tiden har haft en vilje til at få det bedre og et håb om at fremtiden ville se lysere ud. Derfor er jeg også ekstra vild med bogens afslutning. At det ikke er en "nu er jeg rask"-slutning men nærmere en accept af at have det dårligt engang imellem, men at du nok skal komme ud på den anden side. Din sammenligning med at du altid skal gå med krykker er rigtig god, fordi den ligesom understreger at din psykiske sygdom er et konstant brækket ben hvis man skal oversætte det til det somatisk. Det gør det let for den almene dansker at forstå, som har svært ved at sætte sig ind i den usynlige sygdom som psykisk sygdom nu engang er.

 

 


Del med dine venner

bubblemedia