Et godt liv - trods alt

Et godt liv - trods alt

  • Forfatter: Sonja Bøjgaard
  • Udgivelsesdato: 01-08-2020
  • ISBN: 9788771533422
  • Sideantal: 217
  • Format: 170 x 240 mm
  • Indbinding: Softcover
  • Pris: 199 kr.

Køb bogen her


Beskrivelse

Den røde tråd igennem Sonja Bøjgaards livsfortælling må først og fremmest blive de depressioner, hun har gennemlevet og overlevet, og som har været med til at gøre hende til det menneske, hun er i dag.

 

Notat fra min dagbog d. 22. april 2014:

”Lige nu – netop lige nu – sidder jeg på Skadestuen på Psykiatrisk hospital i Risskov og skriver.

Endnu engang er jeg blevet fanget ind i depressionens mørke. Den har plaget mig mange gange – siden 1976 – dog heldigvis med lange, gode perioder ind imellem.

Jeg sidder og tænker her i venteområdet på hospitalet. Jeg venter og venter på at komme ind til en samtale, venter på at blive hjulpet videre, så livet igen bliver til at overkomme.

Kan jeg mon hjælpe mig selv? Måske ved endnu engang at skrive? Måske en bog? Skulle jeg melde mig på et kursus? Eller skal jeg bare forsøge selv at gå i gang? Forskellige har opfordret mig, både en nær veninde, et nært familiemedlem og en del ukendte mennesker, som har hørt mit foredrag.”

 

I dag er der til en vis grad åbenhed om det at slås med psykiske problemer, ikke mindst når det handler om depressioner. Det er gudskelov ikke så tabubelagt mere, som det var for bare nogle få år siden.

Selv har jeg gennem mange år været åben om og vedkendt mig periodisk at lide af depression, og jeg har holdt foredrag om mit liv gennem 10-15 år. Foredraget kaldte jeg ”ET GODT LIV – TRODS ALT”.

Således ønsker jeg også med bogen her at være med til at skabe åbenhed og forståelse for en psykisk lidelse, at være med til at afskaffe tabu og stigmatisering omkring psykiske lidelser, at opfordre til ligeværdighed mellem psykiatriske og somatiske sygdomme, at videregive mine erfaringer fra psykiatriens verden og fra dens behandlingsmetoder (eksempelvis ECT, psykoterapi og medicin), at give andre mulighed for at spejle sig i min fortælling, samt for at imødekomme en del opfordringer fra andre om at skrive min historie.

Jeg håber også at nå til en større selvforståelse af mit eget liv og måske finde årsagerne til mine depressioner, samt nå til forståelse for de familiekonflikter, jeg har mødt og møder gennem livet. 

Endelig får jeg også afløb for lysten til og glæden ved at skrive.

Hvem er jeg så egentlig?

I dag (2020) vil jeg betegne mig selv som en gammel, stærk, svag, sej, sårbar, skrap, glad kvinde, der kom til verden som en aprilsnar i 1935.

Sonja Bøjgaard

 


Del med dine venner

bubble