Mor, hent mig hjem

Mor, hent mig hjem

  • Forfatter: Ellen Dalgaard Jensen
  • Udgivelsesdato: 01-10-2018
  • ISBN: 9788771532630
  • Sideantal: 42
  • Format: 215x280 mm
  • Indbinding: Softcover
  • Pris: 125 kr.

Køb bogen her


Beskrivelse

Bogen Mor, hent mig hjem er spændende læsning.
Den går lige i hjertet.
Kan det være sande fortællinger ? – ja det er det.
Er det sandt at de fattigste og mest oversete børn pludselig kan blomstre
– og blive de gladeste, sundeste og dygtigste?
Kan børn i alderen 7 år undervise voksne i at læse og skrive?
Er det sandt at høns og kaninunger bliver spist af myrer?
Det sker rent faktisk, men husk – vi er i Afrika nærmere betegnet Tanzania.

Bogen er yderst velegnet til højtlæsning for de mindste og for børn, der selv kan læse. Bogens indhold er unikt og findes ikke andre steder. Alle børn nævnt i bogen er ramt
af sygdommen spedalskhed, eller er børn af spedalske forældre. Læg lige mærke til de dejlige billeder, som fortæller en selvstændig historie. Alle billeder er taget af fortælleren
– altså Tante E. Bogen er fuld af humor og drama.

God læsning.
Forhenværende lyd - webdesigner og konsulent Danmarks Radio
René Eriksen

 

I går kunne jeg så hente "Mor, hent mig hjem" på biblioteket. Jeg slugte den 
i løbet af eftermiddagen, og blev helt varm indeni, da jeg læste den. Jeg vil læse 
den igen, før jeg afleverer den.

Lena

 

I VIL HØRE OM BØRN, DER PASSER DYR

OM HAYUBU, DER FLØJTER FOR ÆSLERNE

OM BØRNEHAVEBØRN, DER UNDERVISER VOKSNE I HAVEBRUG

OM SKOLEBØRN, DER LÆRER VOKSNE AT LÆSE OG SKRIVE

I VIL HØRE OM MYRER, DER DRÆBER HØNS OG KANINER

OM MUSEN OG MUSEREDEN I ORGLET

Hensigten med bogen er at sætte fokus på oversete og sårbare børn.

 

Anmeldelser af bogen

”Mor hent mig hjem” er en meget tankevækkende fortælling om en tilværelse, som danske børn næppe kan forestille sig. ”Tante E” fortæller levende og meget inderligt om sine oplevelser med børn og voksne på spedalskhedshospitalet i Sikonge i Tanzania.

Fortællingerne om børnene, der - trods alle vanskeligheder og problemer - altid ser en løsning og ufortrødent arbejder videre, er bare så inspirerende.

De mange billeder og de små tegninger understreger teksterne og giver os et indblik i, hvordan tilværelsen kan være for mennesker i andre lande – og selvom fortællingerne er skrevet for år tilbage, er de stadig aktuelle. Der er stadig børn, der har brug for voksne, der med varme og omsorg giver dem en tro på, at de er elskede og at alle har mulighed for at komme videre - små som store. De små elever, der lærer de voksne at læse, viser at ansvar giver stolthed og selvtillid.

Bogen er meget velegnet til oplæsning og samtale, og den er også meget velegnet til lidt ældre børn, der selv kan læse og fordybe sig i de mange sjove børnetegninger.
Jeg kan varmt anbefale den.
 
Lærer og skolebibliotekar
Marianne Nørløv Eskildsen
 

Alle danskere kender H. C. Andersens eventyr om ”den grimme ælling”, hvor den grimme ælling blev udruget sammen med ællingerne og blev ”mobbet” af de andre ællinger for sit udseende. Den voksede som bekendt op og blev en flot og smuk svane.

Det er nok ikke alle danskere, som har oplevet eventyret i virkeligheden og slet ikke i en afrikansk kontekst. Det har Ellen Dalgaard Jensen imidlertid oplevet i sin tid i Tanzania som ansat på spedalskhedshospitalet i Sikonge. Her mødte Ellen Dalgaard Jensen mange ”grimme ællinger” i skikkelse af afrikanske børn af forældre med spedalskhed. Børnene voksede op uden kontakt med kærlige og omsorgsfulde forældre og de sygnede derfor hen uden, at deres talenter blev udnyttet. For disse børn så fremtiden sort ud.

Ellen Dalgaard Jensen er en ildsjæl med et ”hjerte af guld” og kunne derfor ikke være vidne til disse børns triste skæbne uden at tage affære. Selv om midlerne var begrænsede, støttede Ellen Dalgaard Jensen straks et forslag fra en patient om at etablere en børnehave i tilknytning til spedalskhedshospitalet. I børnehaven blev børnene aktiveret, lærte at læse, at samarbejde og især at tage ansvar. De lærte både at tage ansvar for egne gerninger, for husdyr og for at bringe deres viden videre til andre børn og voksne i Sikonge. Et eksempel herpå er børnenes indsats med at give deres netop vundne færdigheder med at læse og skrive videre til de voksne, som ikke havde været så heldige at få disse kundskaber i børneårene. Bogen beskriver også, hvordan børnene tager ansvar for børnehavens køkkenhave, hvordan de bliver i stand til at sælge de dyrkede grønsager og på den måde erhverve en basal viden om markedsøkonomi. De voksede derfor alle op som ”smukke svaner” på trods af den triste start på livet, som sygdom og fattigdom havde givet dem.

På en humoristisk måde spejler bogen de afrikanske børns oplevelser og udvikling i forhold til danske børn, da Ellen Dalgaard Jensen har tilføjet sine rejsebreve til en dansk børnehave i Søllerød i bogen. De danske børn kvitterede med tegninger af de afrikanske børns oplevelser. Tegningerne indgår som hyggelige illustrationer i bogen, der i øvrigt er rigt illustreret af Ellen Dalgaard Jensens mange fotografier fra Sikonge. Bogen er også krydret med fine små anekdoter fra hverdagen for eksempel om mus, som flytter ind i et stueorgel og forskellige genvordigheder med rejser i Tanzanias landdistrikter.

Alle, som læser Ellen Dalgaard Jensens bog, kan glæde sig over fortællingerne, fotografierne og de fine tegninger. De kan også reflektere over, at det kan nytte at ”så et frø og se det spire op”, selv om jorden synes gold og ufrugtbar. Tak for, at Ellen Dalgaard Jensen med sin bog har villet dele en så væsentlig del af sin livserfaring med børn og voksne i Danmark. Der er meget inspiration at hente i Ellen Dalgaard Jensens bog både for børn og voksne til at løse vores egne udfordringer med mobning, fordomme og manglende dannelse.

Efter at have læst Ellen Dalgaard Jensens bog, føler man sig glad og varm om hjertet.

Lisa Ibenfeldt Schultz
Chefkonsulent
Kongens Lyngby

  

Det er med stor glæde og interesse,  jeg har læst Ellen Dalgaard Jensens bog ”Mor, hent mig hjem”.

En bog, som på en meget smuk måde beskriver Ellens store kærlighed til og omsorg for de spedalske børn eller børn af spedalske forældre, som Ellen mødte under sin mangeårige udsendelse som missionær til spedalskhedsarbejdet i Sikonge i Tanzania.

I bogen følger man børnene, som går i en børnehave, som Ellen sammen med de lokale har etableret i tilknytning til spedalskhedshospitalet. Man får et fint indblik i børnenes hverdag, hvor de lærer at læse og skrive samt tage ansvar for husdyr og køkkenhave.

I de små historier oplever man børnenes energiske arbejde med at få planter til at vokse og gro og ser deres store glæde, når tingene lykkes, og de får mulighed for at gå på markedet og sælge deres afgrøder.
Man følger børnene i deres næsten ukuelige gåpåmod til at starte på en frisk, når der opstår forhindringer og besværligheder.
Ligeledes oplever man børnenes store kærlighed til dyrene, som de har ansvar for, og ser, hvorledes dette samspil bringer liv og glæde tilbage i triste barneøjne.
Man følger børnene i deres iver efter at lære at læse og skrive, og Ellen beskriver så fint, hvordan børnene oplever at få værdi og værdighed igennem  muligheden for blandt andet at lære voksne at læse og skrive.

Det er tydeligt, at Ellen har stor kærlighed til disse børn, som ofte er borte fra forældrene i årevis. Det ligger helt klart Ellen meget på sinde, at disse børn, som ofte ikke er regnet for noget, kommer til at føle sig enestående og værdifulde.

Bogen, som er fortalt på en smuk og nænsom måde, er rigt illustreret med dejlige billeder og sjove, små tegninger. Tegningerne er lavet af danske søndagsskolebørn og deres leder, som gennem flere år modtog små hverdagshistorier fra Sikonge, hvilket gav inspiration til tegningerne.
Bogen  kan med fordel læses sammen med mindre børn, og større børn kan selv læse bogen, som kan give anledning til gode samtaler om vigtigheden af, at vi tager os af hinanden og især dem, som trænger til vores hjælp.

Jeg er tidligere sygeplejerske, og har bla været udsendt til spedalskhedsarbejde i Bangladesh.
Jeg har mødt Ellen i SMF - Sundhedspersonalets Missions fælleskab - sammenhænge.

Med venlig hilsen
Susanne Pedersen, 
Silkeborgvej 14, 8766 Nr.snede

 

 

 

 

 

 
 

Del med dine venner

bubble