Har jeg forstået det rigtigt, doktor?

Har jeg forstået det rigtigt, doktor?

  • Forfatter: Fania Wajntraub-Korski
  • Udgivelsesdato: 20/10/2017
  • ISBN: 9788771532104
  • Sideantal: 134
  • Format: 148 x 210 mm
  • Indbinding: Softcover
  • Pris: 195 kr.

Køb bogen her


Beskrivelse

Læge-patient-samspil i et systemisk perspektiv – empowerment i relationen

Flere mennesker, ældre og med ikke-vestlig kulturel baggrund leder automatisk til flere syge med mangfoldige diagnoser på langtidssygdomme.

Forebyggelse i form af information og undervisning, vaccinationer mv. har været en del af vores forståelse af sundhed, men det har ikke den store virkning.

Midt i denne udvikling søger sociologen, jordemorderen og sygeplejersken Fania Wajntraub-Korski i bogen “Har jeg forstået det rigtigt, doktor?” at
stille nogle elementære spørgsmål. Hun spørger, hvordan samtale og kommunikation mellem patient og sundhedsfaglig ekspert kan forbedres, når mange patienter kommer til lægen med symptomer, som ikke kan forklares ud fra en medicinsk synsvinkel?

Fania Wajntraub-Korski ønsker, at patienter inddrages langt mere i behandlingen, og at de i mange tilfælde bør være med til at bestemme hvilken slags behandling.  For hvis ikke patienten er aktiv og føler ejerskab til behandlingen, bliver behandlingen ineffektiv og måske i strid med behandling for andre diagnoser.

12% af den danske befolkning kommer fra den ikke-vestlige verden. Kulturelle faktorer influerer kraftigt på, hvordan patienter fra etniske minoriteter reagerer på alvorlige sygdomme og pleje ved livets afslutning. En tendens til at betragte alle kategorier af indvandrere som én ensartet masse kan let føre til mangel på nuancering af sygdomsbilledet og behandlernes forestilling om sygdommen hos patienterne. Men omvendt er sympati med patienten ikke det samme som at være empatisk med patienten; lægen må ikke “smelte sammen” med den lidende.


Forfatteren har på samme forlag udgivet Hvor er mine forældre? Konsekvenser af samspil i familier, 2012 og Når jeg engang bliver lykkelig… - konsekvenser af samspil i familien, 2015.


Del med dine venner

bubblemedia