Fra fæstebonde til farmer

Fra fæstebonde til farmer

  • Forfatter: Jens Simonsen
  • Udgivelsesdato: 14/04/2012
  • ISBN: 9788791470639
  • Sideantal: 308
  • Format: 155 x 230 mm
  • Indbinding: Softcover
  • Pris: 250 kr. + forsendelse

Køb bogen her


Beskrivelse

De dukker af disen

Fra fæstebonde til farmer. En historie fra 1800 til efter anden verdenskrig om to slægter - den jyske og fynske. Vi følger de to slægters forvandling fra almue med ringe uddannelse til selvhjulpen gårdmandsstand.
Med dagligdagen på gården som tilværelsens midtpunkt gennemlever de forandringen af Danmark.
Igennem slægtsbøger, breve, fotografier og dokumenter oplever vi et væld af familiemedlemmer.
Det, de har troet og drømt om, bliver til virkelighed båret frem af landboreformer, andelsbevægelsen med mejerier og slagterier, friskoler og højskoler. Foruden fremskridt hjemme på gården både i marken og i stalden.
Her skildres landbrugets forandring fra landboreformerne til den grå Ferguson. Fra livsform til erhvervslandbrug.
Fra opfattelse af, at blive salig ved dyd og gode gerninger, ved rene tanker, og et retskaffent levned til Grundtvig livssyn der med menneske først giver troen på et lysere liv.
De får mange børn. Oldeforældrene og tipoldeforældre får tilsammen tre og tredive børn. Det er hundrede og halvtreds år hvor vi fra en million danskere bliver til fire millioner. Tidens pædagogik er beskrevet af oldefar Niels Pedersen: "Vi fik ros og prygl som vi havde fortjent". Han fortsætter: "Lidt efter lidt gled jeg ind i den såkaldte lømmelalder, da har den unge bedst af at forlade skolebænken, få kroppen myget og de vilde lyster dæmpet under arbejdets åg. I den retning kom det heller ikke til at mangle til mig".
Det er fortællingen om den gamle bondekultur og de værdier og fælleskaber som prægede den. Her skildres en stand der bliver bevidst om egen værdi, og som efter anden verdenskrig oplever højdepunktet, som nationens stolthed.
Linjerne trækkes op til vor tid hvor alt er forandret, både gårdejerens betydning og det at spillereglerne bliver sat af andre.


Del med dine venner

bubblemedia